Jóga egyszerűen

Heti ászana: félhold póz

Egy gyönyörű ászanával megyünk tovább a sorozatban, a félhold pózzal, szanszkrit nevén az ardha csandrászanával. Azért is szeretem annyira, mert gyakorlásával olyan szépen nyomon lehet követni a saját fejlődésünket, mind az egyensúly, mind az erő fejlesztésének tekintetében. Sokan bírálják az állandó “jógaszelfizést”, én azonban azt mondom, érdemes időnként egy-egy képet csinálni magunkról, amint épp benne vagyunk az… Tovább »

Jóga-sztereotípiák, avagy mit felejts el, mielőtt a matracra lépsz!

Még mindig úgy gondolom, hogy a jóga mindenkié. Ahhoz, hogy jógázni kezdj, nincs szükség semmilyen különleges képességre: az elhatározásod, a motivációd bőven elég lesz. Íme néhány sztereotípia, amit jobb, ha elfelejtesz, mielőtt a tettek mezejére (vagy matracára) lépsz: “A jógázáshoz hajlékonynak kell lenned” – Dehogy!  talán ez a leggyakoribb tévhit, ami sokakat visszatart a gyakorlás… Tovább »

A test és elme egyensúlyáért: fa póz – Ászana szerda, 7. rész

Ígértem, hozom: a fa póz az egyik kedvenc gyakorlatom, már csak azért is, mert nagyon jól elő lehet vele készíteni a nehezebb egyensúlyozó ászanákat.   Szanszkrit neve a vriksászna, ebből a vriksa jelenti a fát 🙂 . Amellett, hogy erősíti a lábizmokat, feszessé teszi a farizmokat is, fejleszti az egyensúlyérzéket, növeli az önbizalmat, higgadtságra hangol,… Tovább »

Másfél perc egy siker története?

Pár napja közzétettem egy bejegyzést az egyensúlyról, aztán tessék, ma meglátom ezt a videót a fb hírfolyamomon. Szerintem erről is szól a posztom, csak itt képekben meséli el nekünk Erin Motz, a Bad Yogi mozgalom elindítója (korábban már többször írtam róla, itt és itt), akinek másfél évbe telt összerakni ezt az anyagot. Siker és kudarc,… Tovább »

Találd meg az egyensúlyt – önmagaddal

Egyensúlygyakorlatokkal szinte minden jógaórán találkozhatunk. A fizikai síkon jelentkező előnyök mellett (kifinomultabb koordináció, stabilitás, megnövekedett testi erő) számos, érzelmi és lelki szempontból sem elhanyagolható pozitív hatásai is vannak. Íme három “lecke”, amelyekre az egyensúlypózok megtanítanak, és mindezt a mindennapi életbe is átültetheted. A változás az egyetlen állandóság Attól függően, hogy épp melyik  pózt gyakorlod, hogy… Tovább »

Gyerekjóga – hol kezdődik a jóga?

A szeptemberrel, az iskolakezdéssel ismét aktuálissá vált a téma, melyet nemrégiben egy bloggertárs is felvetett:  hány éves korban lehet elkezdeni a jógát? Ezzel párhuzamosan még több kérdés felmerült: mire érdemes odafigyelni a szülőknek, mikor csoportot/helyet választanak, és hogy találkoztam-e már olyanokkal, akik kifejezetten ellenezték, hogy csemetéjük ilyen foglalkozáson vegyen részt. Mélységesen egyetértek azzal,  hogy “a jóga… Tovább »

Jóga földön, vízen, levegőben

Jógás pályafutásom évei alatt a címben felsoroltakból az elsőt és az utolsót már sikerült kipipálnom: az ember lánya ugye először szilárd talajon próbálkozik. Aztán pár évi “földi” gyakorlás után ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy tegyek egy kísérletet az antigravity jógával is, és bár nagyon megtetszett, viszonylag kevés helyen volt elérhető és még az erőnlétem sem volt… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!