Jóga egyszerűen

Akkor is jógázol, ha éppen nem akarsz

A jóga kétségkívül nemcsak testedzés, hanem életforma. Ha már jógázol egy ideje, biztos észrevetted már, hogy a jóga ott van mindenhol, bármit is csinálsz. Ezekkel a vicces illusztrációkkal szemlélteti Garima Shukla  grafikus, milyen gyakran kerül elő a mindennapi életünkben a jóga, és hogyan gyakoroljuk nap mint nap – önkéntelenül is. Jó mulatást!   Hátrahajlás karemeléssel (Haszta… Tovább »

8+1 őrült jógapóz

A jóga elsősorban nem arról szól, hogy feltétlenül nyolcrét hajtogassuk magunkat, de azért legyünk őszinték: sokszor tátott szájjal, megilletődötten nézegetjük a haladó gyakorlók és oktatók lélegzetelállító, akrobatikus ászanáit. Vigyázat, az alábbi válogatásban szereplők tartások gyakorlását semmiképp nem ajánlom kezdőknek, főleg nem otthoni gyakorlásra, ezeket a haladó ászanákat inkább képzett oktató irányításával és felügyelete alatt sajátítsuk… Tovább »

Heti ászana: csecsemőpóz

Szinte már régi jó ismerősünk a csecsemőpóz, annyit említettem már, hogy itt az ideje annak, hogy bekerüljön az ászana sorozatba.  A csecsemőpóz, vagy más néven balászana nemcsak pihenő pozícióként szolgálhat, de a gyakorlás megkezdése előtti elcsendesedés ászanája is lehet. Egyszerű, kezdők is bátran végezhetik, és rengeteg pozitív hatása ismert. Nyújtja a csípő izmait, a combokat, a… Tovább »

Heti ászana: könnyű ülés

A jóga öt klasszikus ülésmódja közül a sarokülést, vagyis a vadzsrászanát már megnéztük korábban, most egy pihentetőbb, kezdők számára is könnyen kivitelezhető ülésmódot bontunk le, a könnyű ülést vagy más néven szukhászanát (de nevezhetjük törökülésnek is).  A könnyű ülés amellett, hogy az ízületi szalagokat nyújtja, a hátizmokat is erősíti. Oldja a boka, térd merevségét is…. Tovább »

Heti ászana: széktartás

Mára egy olyan ászanát hoztam, amely alaposan megdolgoztat: nemcsak az állóképességet fejleszti, hanem a hasi szerveket is aktiválja, a hasizmokat, a láb izmait (a combizmokat, sőt még a talp apró izmait is), -ízületeit erősíti, és a testtartást is javítja. Ez még nem elég? Van tovább: a mellkast nyitja, és erősíti, valamint nyújtja a vállakat.  A széktartás gyakran… Tovább »

Heti ászana: sarokülés

Az ünnepek és az azokat kísérő nagy lakomák lecsengésével most egy olyan ászanát hozok, aminek számos jótékony tulajdonsága közül először is az emésztést javító hatását emelném ki: ez a sarokülés, de hívják gyémánttartásnak is, szanszkrit neve pedig a vadzsrászana. Ennek a gyakorlatnak  nagy hasznát vehetjük, ha a szokásosnál kicsit később vacsoráztunk,  és nem szeretnénk teli hassal lefeküdni, vagy ha… Tovább »

Heti ászana: kobra póz

Remélem nem unjátok még a tartásjavítást, én legalábbis nagyon sokat találkozom mostanában ezzel a problémával, így erre a hétre is egy ilyen ászanát hoztam, a kobra pózt, vagy más néven budzsangászanát. Már az sms-nyak kapcsán is megemlítettem, és nem is hinnénk, mennyire szükségünk van a kobrára, hiszen a tartásjavításon kívül  számos pozitív hatása ismert: nyitja a… Tovább »

Heti ászana: lefelé néző kutya

A lefelé néző kutyát, azaz az adho mukha svanászanát (vagy angolul: downward facing dog) dicsőítő poszt már korábban megjelent, akkor 5 okot soroltam fel, hogy miért is érdemes ezt a szerintem multifunkciós ászanát mindennap gyakorolni. De helye van itt az ászana-sorozatban is, bontsuk le a szokásos módon is! A dinamikus jógában gyakori átvezető póz, sőt… Tovább »

Heti ászana: macskapóz

Mára egy olyan ászanát hoztam, ami szinte mindenki számára ajánlható. Különösen akkor fogod értékelni, ha gyakran fáj a hátad, és a sok írószatal mögött, ülésben töltött óra után szeretnéd kicsit felfrissíteni a gerinced: ebben segít a macskapóz, vagy más néven mardzsari.   Végezheted reggel vagy este, de akár naponta többször is “lemehetsz macskába”, reggel felfrissít, este… Tovább »

Teve a szőnyegen

Igen, a jógaszőnyegen! Nagyon praktikus, és nekem sokszor szórakoztató is tud lenni, hogy a legtöbb ászana valamilyen állatról-növényről kapta a nevét, bár azért néha elég nehéz felfedezni a gyakorlatban, hogy akkor ez a név most is honnan jött? Sokan így vannak a teve-pózzal is, nekik álljon itt egy szép kép, kis rajzzal, hogy miért is… Tovább »

Jógával a női lét mélyebb megéléséért

Ha körülnézünk egy átlagos jógastúdióban, általában azt tapasztaljuk, hogy a gyakorlók több, mint fele nő. Akkor hogy is van ez? Miért is van szükség külön nőknek szóló, női jógára? Ezt a kérdést jártam körbe az alábbi posztban. A jógázáshoz kapcsolódóan a relaxálásról és a meditációról pedig bloggertársamnál, a Nőfejlesztő oldalán olvashatsz részletesen. A  jógagyakorlás Indiában sokáig a… Tovább »

Jóga-sztereotípiák, avagy mit felejts el, mielőtt a matracra lépsz!

Még mindig úgy gondolom, hogy a jóga mindenkié. Ahhoz, hogy jógázni kezdj, nincs szükség semmilyen különleges képességre: az elhatározásod, a motivációd bőven elég lesz. Íme néhány sztereotípia, amit jobb, ha elfelejtesz, mielőtt a tettek mezejére (vagy matracára) lépsz: “A jógázáshoz hajlékonynak kell lenned” – Dehogy!  talán ez a leggyakoribb tévhit, ami sokakat visszatart a gyakorlás… Tovább »

Ászana-szerda, 6. rész

Egy ikonikus ászanával folytatjuk a sorozatot: a pillangótartást (baddhakónászana) nézzük meg most közelebbről. Mi, nők nagyon sok feszültséget “tárolunk” a csípő, a belső comb körül, így számunkra különösen fontos ennek a területnek a nyújtása. A térdek megnyitásával, talaj felé süllyedésével ennek a feszültségnek az elengedését támogathatod, emellett ez a póz a befogadás, a nőiség szimbóluma… Tovább »

Ászana-szerda, 5. rész

Ma egész nap rohanásban voltam, időnként persze azért eszembe jutott, hogy hűha, ma szerda van, jöhet a következő ászana.  Csak most jutottam az íráshoz, már inkább a pihenésre készülök, és egy rövid gyakorlás után jól esett megpihenni ebben a fekvő gerinccsavarásban. Órán általában a relaxáció előtt végezzük, de bátran alkalmazd bármikor a nap folyamán, amikor… Tovább »

Inspiráló őszi képek

Az ősz nekem csupán átmenetet jelent a nyárból a télbe, felkészülés egy nyugodtabb, lassabb évszakra, és jellemzően az elengedés időszaka is. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne akár egy új kezdet, például a jógával való ismerkedés ideje 🙂 Ugyan nem ez a kedvenc évszakom, de a színeit mindig is csodáltam, össze is gyűjtöttem… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!