Jóga egyszerűen

Heti ászana: íjtartás

Emlékeztek még az általános iskolás tesiórákról a “bölcsőre”? A jógában is használjuk, csak éppen itt íjtartásnak nevezzük (szankszritül danurászana). Nagyon jó kis hátrahajlító póz, igaz, már középhaladó szintű, de szépen előkészíthetőek vele mélyebb hátrahajlítások, nyitja a mellkast és a test elülső részét. Ha egész nap íróasztalnál, monitor előtt ülsz, vagy olyan sportot űzöl, ami előrehajlásban… Tovább »

Ászana-szerda, 5. rész

Ma egész nap rohanásban voltam, időnként persze azért eszembe jutott, hogy hűha, ma szerda van, jöhet a következő ászana.  Csak most jutottam az íráshoz, már inkább a pihenésre készülök, és egy rövid gyakorlás után jól esett megpihenni ebben a fekvő gerinccsavarásban. Órán általában a relaxáció előtt végezzük, de bátran alkalmazd bármikor a nap folyamán, amikor… Tovább »

Ászana-szerda, 4. rész

Egy nagyon jó kis erősítő pózzal megyünk tovább a mai ászana-szerdán, a deszkával. Most ne a divatos plank-challengekre gondoljunk, próbáljuk meg inkább körbejárni, hogy mik a helyes kivitelezés alappillérei, milyen hatásai vannak, és miért is jó ezt gyakorolni. Ugyan egyszerűnek tűnik, mégis elmondható, hogy az egész testet energetizálja, de különösen fejleszti a has izmait, így… Tovább »

Ászana-szerda, 3. rész

Múlt héten a tádászanát, azaz a hegytartást bontottuk le, menjünk tovább az uttanászanával, amivel úgy is találkozhatunk, hogy előrehajlás állásban, vagy állásból előredöntés. Ugyan egyszerűnek tűnik, mert a -sérveseket kivéve – ki ne tudna előrehajolni? Mégis érdemes odafigyelni az uttanászana helyes kivitelezésre, hogy inkább a jótékony hatásai érvényesüljenek. Mert ilyen pozitív hatásai bizony ennek az… Tovább »

Ászana-szerda, 2. rész

Tudtad, hogy a jóga az önbizalom növelésében is a segítségedre lehet? Mutatok is mindjárt egy ászanát, amin keresztül elmagyarázom, hogyan. A tadászana  (tāḍa – hegy) azaz hegytartás, vagy “vigyázállás”, egy olyan alap álló testhelyzet, ami számos álló ászana kiinduló helyzete, sokszor előkerül majd még. És hogy honnan a név? A póz egy hegy stabilitását, szilárdságát, nyugalmát… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!